L’escola la Mirada, un projecte ple d’entrebancs

16/09/2020 – Redacció /

Fa prop d’una dècada, a Sant Cugat es reivindicava la necessitat d’inaugurar la dotzena escola. A principis del 2000 es van encadenar la creació de diferents centres com l’escola Gerbert d’Orlach, el Pi d’en Xandri o la del Turó de Can Mates. La ciutat, però, seguia creixent i la demanda educativa anava a l’alça. Sant Cugat s’expandia a un alt ritme: apareixien nous barris, com el de Volpelleres, augmentava la població i el mercat immobiliari estava disparat. No obstant això, amb el trencament de la bombolla, tot es paralitza. 

Després d’anys de reivindicacions, el 2016, el projecte de la dotzena escola de Sant Cugat es fa realitat. L’escola La Mirada arrenca el curs en barracons en uns terrenys a tocar de l’escola L’Olivera. Una quarantena de nens i nenes, dues línies de P3, estrenen una escola que encara no té edifici ni previsions de construcció. Ni tan sols un nom definitiu.

El 2017, després d’una època de retallades, crisis i a punt de ser intervinguts pel 155, la Generalitat encara té paralitzat el projecte del nou edifici. El de Sant Cugat i els d’una vintena de centres d’arreu de Catalunya. L’Ajuntament de la ciutat, aleshores governat pel PDeCAT, decideix intervenir per tal de desencallar el projecte. Tot i que és la Generalitat la que ha de fer-se càrrec del cost de les obres, el consistori es compromet a avançar els diners que facin falta per poder posar en marxa el projecte. L’Ajuntament aprova un pla d’endeutament de 6 milions d’euros i per fi hi ha una data d’inauguració. Els nens i nenes que van estrenar el centre en barracons a P3 podrien inaugurar el nou edifici a primer de primària, el setembre del 2019.

Un any més tard, el 2018, ja són 170 alumnes a l’escola La Mirada. A mesura que els nens i nenes van passant de curs i s’incorporen noves promocions, els barracons provisionals es van omplint. Tot i que estan ben equipats, el centre té unes mancances òbvies: no tenen gimnàs, ni zones arrecerades de la pluja al pati, ni menjador. Els alumnes fa anys que mengen a les seves aules. Tot es fa més suportable sabent que d’aquí a un any podran estrenar el nou edifici, que s’ha projectat al costat del nou centre Leonardo Da Vinci al barri de Volpelleres. A uns centenars de metres dels actuals terrenys.

mapa-ubicacio-escola-mirada
Ubicació escola La Mirada

Però el 2019, un nou problema obliga a paralitzar les obres. La zona triada per aixecar l’escola es troba massa a prop de les vies del tren i s’ha buscat un nou espai per complir amb els requeriments de la Direcció General de Protecció Civil. Una empresa externa havia certificat que el primer emplaçament era correcte, fins i tot l’edifici de l’Institut proper s’havia pogut aixecar en aquella zona sense entrebancs. Però davant la impossibilitat de comptar amb un informe de seguretat favorable, el consistori decideix buscar una nova ubicació. El que suposa tornar a iniciar de nou tots els tràmits. Comencen per modificar el planejament urbanístic i el projecte executiu. La burocràcia endarrereix gairebé un any l’inici de les obres, que estaven previstes per al setembre de 2020. Els pares posen el crit al cel.

Responent a la petició dels pares i mares, el consistori decideix accelerar els nous tràmits. La nova alcaldessa, ara d’Esquerra Republicana, signa una addenda al conveni de col·laboració amb la Generalitat per les obres per adequar les aportacions al nou calendari. Es convoca un ple extraordinari per accelerar tots els tràmits urbanístics. Però en aquest ple apareix un nou col·lectiu que demana que s’aturi el projecte. Els ecologistes protesten que el nou emplaçament s’endinsi 70 metres al Bosc de Volpelleres. Ells, però, no són els únics que s’oposen a la nova escola.

Aquest curs 2020, els alumnes tornen a classe de nou en barracons. Fa dos anys que haurien d’estar al nou edifici. Arriben noves promocions i l’escola augmenta de dos a tres línies en previsió a les noves instal·lacions. A més, la crisi de la covid-19 fa que sigui inviable continuar als antics barracons. De forma provisional, l’Ajuntament facilita un nou espai per instal·lar nous barracons prefabricats a l’espera del nou edifici. El lloc triat per instal·lar aquest espai satèl·lit de l’escola La Mirada és el parc del Patufet a l’altre extrem de l’escola La Mirada. Els veïns de la zona es queixen per la pèrdua d’equipaments i proposen nous espais, però finalment, els nous barracons s’acaben instal·lant.

Després dels entrebancs administratius, la burocràcia, les promeses incomplertes i les queixes de veïns i ecologistes, per fi es marquen dates al calendari. La previsió és iniciar les obres el juliol del 2021 i inaugurar l’escola entre el desembre del 2022 i setembre 2023. 

simulacio-escolalamirada-destacada
Simulació de l’escola La Mirada

Avui, però, les obres encara no s’han iniciat. Els alumnes de l’escola La Mirada continuen estudiant en barracons. Els que van iniciar la seva escolarització el 2016 porten ja quatre cursos en espais provisionals i si finalment el nou edifici s’inaugura el setembre del 2023, els primers nens i nenes de P3 seran ja uns preadolescents quan puguin entrar per fi al nou edifici de l’escola La Mirada.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?