Ingressa a l’Arxiu Nacional la documentació pendent del darrer lliurament de l’Arxiu de Salamanca

26/07/2021 – Redacció /ACN

L’Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat, ha ingressat els darrers documents que van quedar pendents a l’abril en la setena tramesa de l’Arxiu de Salamanca de fons confiscats per l’exèrcit franquista a l’acabament de la Guerra Civil. Inclou quatre caixes i uns 2.800 folis, amb documents de sindicats i agrupacions polítiques (CNT i UGT, Estat Català-JERC, l’Aliança Obrera de Reus o la Unió de Cooperatives de Barcelona, entre altres) i documentació personal. En aquest apartat, destaquen materials vinculats a l’anarco-sindicalista d’Ángel Pestaña Núñez, el conseller d’agricultura de la Generalitat republicana Josep Juvé i Surroca i el militar i advocat Antonio Aymat Mareca. L’Arxiu restituirà aquest patrimoni als seus titulars legítims. 

Grup de documents procedents del sindicat UGT (1937), que acaben de ser retornats a la Generalitat procedents de l’Arxiu de Salamanca.

El 10 d’abril es va fer efectiu el setè ingrés a l’Arxiu Nacional de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) espanyol, corresponent a confiscacions de fons i documents dutes a terme a Catalunya per l’exèrcit franquista d’ocupació i els seus òrgans especialitzats en la requisa, a l’acabament de la Guerra de 1936-1939. A darrera hora, però van restar al marge d’aquell lliurament alguns documents, pendents de verificacions finals, que són els que retornen ara: es tracta de quatre capses amb documentació textual, una carpeta que conté plànols i cartells, i una bandera. En conjunt, comprenen uns 2.800 folis, la reproducció digitals dels quals es tradueix en unes 3.500 imatges, aproximadament.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?