Sant Cugat renova 5 anys més com a àrea d’habitatge tens

28/07/2021 – Redacció /

Un 49,7% dels santcugatencs tenen dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. Actualment el preu mitjà de lloguer a la ciutat se situa en 1.060 euros mensuals, 328 euros més que la mitjana catalana.

Cartell reivindicant un posicionament “ferm” dels partits en defensa de l’habitatge

Sant Cugat, juntament amb altres municipis com Badalona o Castelldefels, ha renovat com a àrea d’habitatge tens per cinc anys més. La ciutat ja tenia aquesta distinció i ara s’allarga uns anys més. L’objectiu és regular el mercat de lloguer per desinflar els preus que han de pagar els inquilins, sovint considerats abusius.

En total són 34 municipis de l’àrea metropolitana que han sol·licitat aquesta distinció, alguns per primera vegada com Cerdanyola o l’Hospitalet.

Manifestants del moviment per l’habitatge digne

Què significa àrea d’habitatge tens?

El 18 de setembre del 2020 la Generalitat va aprovar una llei que té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer en determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges de lloguer a un preu accessible, de manera que s’obstaculitza l’accés a tota la població. Aquesta s’aplica als lloguers d’habitatges destinats a residència permanent i que estiguin situats en zones prèviament declarades com a àrees amb mercat d’habitatge tens.

I què necessita una ciutat per ser declarada àrea amb mercat tens? Doncs quan el municipi experimenti un increment sostingut clarament superior al de la mitjana de Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o que el preu de l’habitatge hagi crescut tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys.

En tots els pobles i ciutats afectats, el preu del lloguer ha crescut més d’un 20% entre 2014 i 2019. L’arrendament per sobre del preu de l’Índex de Preu de Lloguer de la Generalitat, falsejar el preu de referència i no adjuntar-lo al contracte implica multes d’entre 3.000 i 9.000 euros. Si el preu se situa un 20% per sobre de l’import de l’Índex o si el propietari oculta o falseja informació sobre la renda anterior, es tracta d’una infracció greu, amb sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros.

La meitat dels santcugatencs tenen dificultats per pagar el lloguer

Un 49,7% dels santcugatencs tenen dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. Actualment el preu mitjà de lloguer a la ciutat se situa en 1.060 euros mensuals, 328 euros més que la mitjana catalana, mentre que la mitjana que es paga per una hipoteca és de 1.010 euros al mes. Per una habitació de lloguer es paga de mitjana 456 euros. Actualment un 35% de la ciutadania viu de lloguer.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?