Paga-li Joan a Montjuïc

FloraPuntos_model-opinio

Per Flora Puntós, Presidenta, Fundació Música Simfònica i de Cambra. Orquestra Simfònica Sant Cugat

Benjamin Britten (1913-1976) va estrenar al Palau de la Música Catalana l’obra Suite Op. 6 per a violí i piano el 21 d’abril de 1936. Britten tocava el piano i Antoni Brossa (1894-1979) el violí. Allà va conèixer Peter Burra (1909 – 1937) i el compositor Lennox Berkeley (1903-1989), tots participants del festival de la Societat Internacional de Música Contemporània.

Aquells dies es va celebrar el Festival de Danses i Ballets Populars, organitzat pel III Congrés de la Societat Internacional de Musicologia a Barcelona. Entre les diverses danses que s’hi va ballar, hi havia el Ball del ram, de Sant Cugat, interpretat per l’Esbart Folklore de Catalunya de Joan Rigall. Britten i Berkeley van ser presents en aquestes represen-
tacions i l’any següent varen estrenar i editar a Londres l’obra Mon-
tjuïc (1937), una suite de cançons catalanes.
Britten: “El 20 d’abril,
en un festival a Montjuïc, va sentir melodies tradicionals catalanes que van ser la llavor de la Suite Montjuïc. La va escriure l’any 1937 amb Berkeley mentre rebien amb horror les notícies de la guerra a Catalunya. La va dedicar al seu gran amic Burra, mort en un accident d’aviació mentre s’entrenava per ajudar a la força aèria de la República Espanyola
”. (Aleix Palau, Museu de la Música. Barcelona).

Dins de la suite es troben diverses melodies populars: El Ball del Vano i el Ram, El Ballet de Das o de la Cerdanya, La Ratolinera, El Ball de Folgueroles, El Contrapàs de Palafolls i El Ball Pla de Llavaneras.

Donada la conjuntura política del moment no va ser possible que es representés aquesta obra a Catalunya fins a l’any 1965 i la Suite Montjuïc es va estrenar a Barcelona el 2 d’octubre de 1965 al Palau de la Música, dins el marc del III Festival de música de Barcelona. Al fons “Records de ma vida amb l’Orfeó Català”, que està dipositat a la seu de la Fundació Música Simfònica i de Cambra, es troba el programa de mà.

Si veniu al concert de Sant Jordi, el dia 22 d’abril, que interpretarà l’Orquestra Simfònica Sant Cugat sota la direcció de Josep Ferré, tindreu l’oportunitat d’escoltar aquesta magnífica obra simfònica amb temes populars catalans.


Per a més informació consulteu: simfonica.cat

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?