TV SANT CUGAT

El Museu del Monestir acull l’exposició “Primera República, 150 anys després”

(3/4/2024 – Redacció)

El Museu de Sant Cugat acull fins al 2 de juny l’exposició “Primera República, 150 anys després”. Una mostra produïda per la Diputació de Barcelona a la que s’ha incorporat un apartat dedicat als fets ocorreguts durant aquest període a Sant Cugat elaborat pel Grup d’Estudis Local (GEL). L’exposició es va presentar al públic santcugatenc amb una visita guiada de la mà dels seus comissaris, els historiadors F. Xavier Menéndez per part de la Diputació, i Jordi Casas, Lluís Jordà i J. F. Mota per part del GEL.

Aquesta exposició fa un recorregut pels fets i el context que van desembocar en la Primera República: el Sexenni Revolucionari, la guerra de Cuba i la 3a Guerra Carlina, la proclamació de la república i els seus diferents governs, tendències polítiques i moviment obrer.

La Primera República va ser el règim polític vigent a Espanya entre l’11 de febrer de 1873 i el 29 de desembre de 1874. Pot ser vista com la darrera revolució democràtica europea del segle XIX, alhora que és el període contemporani en què els catalans han tingut més rellevància en la política espanyola. La Primera República va ser efímera i convulsa, però fou l’embrió dels projectes que es concretaren en la Segona República, el 14 d’abril de 1931.

El Grup d’Estudis Locals aporta la mirada des de Sant Cugat i una visió del context a través de la premsa satírica i altres objectes de l’època procedents de col·leccions privades així com documents de l’Arxiu Municipal de Sant Cugat.

La Primera República va possibilitar a Sant Cugat l’organització del món pagès, dels rabassaires i dels obrers, l’herència més significativa d’aquest període juntament amb la persistència del republicanisme. Forma part, per tant, del llarg procés de construcció de la democràcia contemporània.

L’exposició va acompanyada d’un cicle de Conferències impartides pel Grup d’Estudis Locals:

·   La Primera República en el marc de la revolució liberal espanyola, a càrrec de l’historiador Jordi Casas.  Dimecres 8 de maig a les 19h.

· El republicanisme santcugatenc entre la Primera i la Segona República, a càrrec de l’historiador José Fernando Mota.  Dijous 16 de maig a les 19h.

· La Tercera Guerra Carlina a Sant Cugat (1872-1875), a càrrec de l’historiador Lluís Jordà. Dijous 23 de maig a les 19h.

Podeu consultar la informació a la web del Museu de Sant Cugat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #105

Directe TV

Enquesta

Què et sembla la prova pilot contra relliscades al paviment de la pl. d'Octavià?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?