La Sala Clavé del Teatre La Unió ha estat l’escenari de la 1a Jornada sobre Política Lingüística als municipis, organitzada per la Generalitat amb el suport de l’Ajuntament. La jornada ha estat presidida pel conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i l’alcalde, Josep Maria Vallès. Dues-centes persones han participat com a inscrites a la jornada. Entre les quals hi havia representants polítics i tècnics d’ajuntaments i ens locals d’arreu del país.
El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha destacat que el suport i defensa de la llengua requereix l’esforç de tothom i amplies majories polítiques. “Hem de treballar perquè tothom arreu del territori tingui accés a la llengua. En això s’han d’implicar les grans majories del país perquè la llengua és de tothom. Necessitem implantar les Polítiques Lingüístiques en els municipis de manera urgent”, ha dit el conseller. Vila ha afegit que “hem escoltat moltes ideees i experiencies. És important sentir-se part d’una col·lectivitat a través de la llengua. Tenim molt coneixement compartit i ara és hora de saber-lo trenar”.
L’alcalde, Josep Maria Vallès, ha dit en el seu discurs que “si ens falla la llengua ens fallarà tot”, recordant la frase de Pompeu Fabra. “Estareu d’acord amb mi –ha continuat l’alcalde– si dic que nosaltres no podem fallar a la llengua catalana. Hem de treballar en molts àmbits per reforçar el català, com per exemple en l’àmbit del lleure educatiu o de l’esport. Hem d’implicar-nos tots en la lluita per salvar la nostra llengua: les entitats, les associacions i, per descomptat, els ajuntaments”.
Núria Fernández, regidora de Política Lingüística, ha donat la benviguda a Sant Cugat als assistents i ha participat en la taula rodona: “La llengua al cartipàs municipal”. Fernández ha dit que la llengua catalana “és molt més que un patrimoni cultural, és el vincle que ens uneix com a poble, el testimoni de segles de lluita i resistència, i l’eina per constuir un país cohesionat, just i lliure”.
La voluntat de la conselleria de Política Lingüística és donar continuïtat a la jornada en els propers anys en d’altres municipis, consolidant-la com a punt de trobada entre la Generalitat i el món local per aplicar iniciatives que millorin l’ús social del català i enforteixin la llengua catalana.