TV SANT CUGAT

La festivitat de Sant Antoni Abat treu el seu focus de la passada dels Tres Tombs

Aquest cap de setmana s’ha celebrat un cop més la festivitat de Sant Antoni Abat a la ciutat. Una celebració que cada vegada està traient més el seu focus de la passada dels Tres Tombs i dona protagonisme a altres activitats com la Festa dels Foguerons.

La Comissió de Festes de Sant Antoni Abat organitza aquesta festa a la nostra ciutat des de fa més d’un segle i mig i per aquest motiu va ser reconeguda aquest any amb la medalla d’Honor de Sant Cugat. Però tot i que la festa s’ha dut a terme a la ciutat durant més d’un segle amb molt pocs canvis, en els darrers anys s’està experimentant alguns canvis en el seu format. La passada o rua dels Tres Tombs havia estat des de sempre un dels actes més concorreguts de la festa, però tant els carros participants, prop d’una dotzena, com el públic als carrers ha anat minvant amb els anys. També s’aprecia la manca de cavalls i genets després que les hípiques de la ciutat declinessin participar en la passada per diferents motius en els darrers anys.

Un dels punts de la rua amb més participació ciutadana ha estat el moment de la benedicció, on centenars de persones s’han apropat fins als Jardins del Monestir per a beneir els seus animals de companyia. No tants com en altres ocasions. En el Sant Cugat agrícola la celebració del patró dels animals, els pagesos i els traginers era una de les grans festes del calendari, però en l’actualitat, la ciutat metropolitana està buscant noves formes de mantenir aquesta tradició i actualitzar-la als nous temps.

Sant Antoni i el Diable
Un exemple és la Festa dels Foguerons, que es va incorporar fa uns anys, i que ha permès incorporar a la festivitat a entitats de la cultura popular del poble com els Dimonis o els trabucaires, sense la necessitat d’incloure animals de tir. Un acte on pren protagonisme la història de Sant Antoni Abat i de la seva lluita contra el dimoni. El primer enfrontament entre el sant i el dimoni, que aquest any ha agafat més protagonisme es va produir a la plaça d’Octavià i després de desfilar pels carrers de la ciutat, el conflicte es va resoldre a la plaça de Barcelona.

Aquest any els Banderers han estat els representants de La Unió Santcugatenca pel seu pel seu 125è aniversari i en l’any en que previsiblement s’estrenarà la seva nova sala de teatre. El traspàs oficial  de la bandera de les mans de l’entitat sardanista, els banderers de l’any passat, es va dur a terme també dissabte al vespre.

El mercat
Un altre dels objectius de la celebració de Sant Antoni Abat és la de recordar el passat agrícola de la ciutat i per aquest motiu, més enllà d’exhibir els animals de tir, s’ha optat per celebrar el mercat de Traginers, amb productes artesans i de proximitat, algunes de les cooperatives i productors que encara podem trobar a Collserola. Un mercat que es va omplir dissabte amb l’espectacle de l’Esbart de Sant Cugat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #105

Directe TV

Enquesta

Què et sembla la prova pilot contra relliscades al paviment de la pl. d'Octavià?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?