15/05/2020 – REDACCIÓ
El ple del mes de maig, que se celebrarà el dilluns 18 de maig a les 16h i que com sempre es podrà veure per TV Sant Cugat, tindrà uns 40 punts i per tant s’espera que sigui llarg. “Arrosseguem molts punts del ple de març, que va ser ajornat” ha explicat el tinent d’alcalde de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler. Una de les novetats és que l’audiència pública s’avança una hora i començarà a les 19h.
Un dels punts destacats serà l’aprovació inicial del text de l’Ordenança municipal de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) de Sant Cugat. Per aprovar-se necessita una majoria simple, i per tant aquest primer tràmit serà aprovat sense problemes amb els vots del govern. Després haurà de passar 30 dies perquè la ciutadania presenti al·legacions i s’espera la seva aprovació definitiva, també necessita una majoria simple, “pel juliol i si no ja al setembre” ha explicat José Gallardo, regidor de Mobilitat.
Segons la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, Sant Cugat serà el segon municipi que aprova una Zona de Baixes Emissions i l’ordenança serà molt semblant a la de la ciutat de Barcelona. La Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat s’havia d’aprovar al gener però a causa de la crisi del coronavirus i alguns canvis finalment l’aprovació inicial serà al maig.
L’ordenança surt de la consulta pública ciutadana realitzada mitjançant la plataforma “Decidim Sant Cugat”. En total van participar 51 entitats i van fer 82 aportacions, de les quals s’han seleccionat 17.
Com serà la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat?
La Zona de Baixes Emissions estarà vigent els dies laborables en horari de 7h a 20h i a la zona del centre de Sant Cugat en una àrea 4 km2 aproximadament delimitada per la carretera de Vallvidrera- ronda Nord- av. Roquetes-carrer de Sant Crist Llaceres- passeig Valldoreix. A més afectarà, i per tant no podran circular, tots els vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental, encara que siguin residents. Tot i això hi haurà excepcions com els vehicles dedicats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda (VPMR), vehicles de serveis, que presenten serveis d’emergència i essencials, i vehicles dedicats al transport de persones amb malalties. A més també poden tenir autorització els vehicles que requereixen una autorització de caràcter diari perquè necessiten fer un accés esporàdic dins la ZBE i els vehicles que disposin de matrícula estrangera que compleixin els requisits tecnològics i d’emissions d’accés a la ZBE i no estiguin identificats a la base de dades de la Direcció General de Trànsit. Els vehicles que no disposin de l’etiqueta ambiental però necessiten fer un accés esporàdic o tinguin matrícula estrangera disposaran de 10 autoritzacions diàries cada any per accedir a la part de la ZBE del centre de Sant Cugat. El consistori calcula que el 16% dels vehicles no podran entrar a la Zona de Baixes Emissions.
Pel que fa al sistema de control, es farà automàticament a través de les càmeres de lectura de matrícula. A la vegada el regidor de Mobilitat ha explicat que estan estudiant incorporar càmeres als cotxes de la policia.
Hi haurà tres tipus de sancions: les infraccions lleus se sancionen amb una multa de 100 euros, les infraccions greus se sancionen amb una multa de 200 euros i les infraccions molt greus se sancionen amb una multa de 500 euros. A més pot incrementar-se en un 30% de la seva quantia mínima, en cas de reincidència de la persona responsable. S’entén que hi ha reincidència quan s’ha comès en el termini d’un any més d’una infracció de la mateixa naturalesa. Els ingressos obtinguts de les sancions de les multes aniran destinats a finançar actuacions orientades a impulsar la mobilitat sostenible.
El govern local assegura que l’ordenança entrarà en vigor “l’endemà” de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, tot i que les sancions ho faran sis mesos després de la seva publicació.
Altres temes que es parlaran al ple
El plenari municipal també aprovarà les tres comissions informatives especials en què participaran tots els grups municipals per buscar solucions a la crisi del coronavirus. Estaran dividides en teixit associatiu i cultura, àrea social i ciutadania i per últim, economia i comerç. Les comissions són de caràcter temporal i que estaran vigents fins que es declari l’acabament de l’estat d’alarma.
Pel que fa a economia, hi haurà dues modificacions del pressupost. Sant Cugat té actualment el pressupost de l’any 2019 prorrogat a l’espera d’aprovar el del 2020, que segons el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler “serà aviat“. Una d’aquestes modificacions és utilitzar part del romanent per amortitzar els crèdits que té l’Ajuntament i per tant “alleugerir la càrrega de tresoreria pels anys vinents“. Es tracta de 4 milions d’euros que el consistori utilitzarà per sanejar la tresoreria i no entorpir polítiques que es puguin implementar en els pròxims anys. A la vegada es destinarà una subvenció pels monitors d’infants amb discapacitat de 35.000 euros.
La segona modificació del pressupost és de més 1 milió per reactivar obres aturades i la redacció de projectes de la ciutat, com per exemple l’escola La Mirada o la biblioteca central. “No podem aturar la ciutat“, ha assegurat Pere Soler.
Un altre punt és la suspensió del contracte a causa de la crisi sanitària a empreses que proporcionen algun servei a l’Ajuntament, com per exemple la recollida de voluminosos o el manteniment de l’arbrat públic, i que amb la crisi no han estat prestats. Jose Gallardo ha explicat que la suspensió d’aquests contractes es va efectuar el 18 de març i que actualment les empreses i els seus treballadors ja estan treballant.