Sant Cugat és una de les cinc ciutats europees escollides per formar part del projecte d’àmbit europeu CRISS CROSS, coordinat pel Grup ABD. El programa pilot té com a objectiu lluitar contra la violència masclista als espais d’oci nocturn i socialització freqüentats per adolescents i joves (16-24 anys).
Es farà implementant pilots a Sant Cugat, Porto, Milà, Dublín i Luxemburg, amb la finalitat de sensibilitzar, canviar actituds i prevenir comportaments de violència masclista, incloent-hi la LGTBIfòbia.
Núria Fernández, regidora de Salut: “El CRISS CROSS és una oportunitat de finançar, amb fons europeus, un servei que creiem indispensable per garantir un oci nocturn més saludable, lliure i segur en els espais de festa de Sant Cugat i per continuar formant els i les nostres joves en els valors de la convivència”.
Sant Cugat, ja ha impulsat mesures en aquesta direcció, des de la promoció de la Salut i en coordinació amb la Secció d’Igualtat i feminismes, oferint els Punts Liles i Punts Grocs en el marc de Festa Major així com també des del programa Nits de Qualitat (Gencat). Durant la Festa Major hi haurà diversos equips de professionals per acompanyar en situacions de situació de violència masclista o LGTB-fòbica als espais públics, i també en casos de vinculats al consum d’alcohol i substàncies. Trobaràs els punts lila i punts groc al Parc de Can Vernet, les nits del 27, 28 i 29 de juny, i de forma itinerant i degudament identificats pels principals espais de la Festa Major.
Lara Rot, portaveu ABD: “Fa anys que treballem sobre el terreny a Sant Cugat amb projectes com l’’Energy control’ o el ‘Sexus’. Això ens ha permès fer un diagnòstic exhaustiu de les experiències i percepcions tant dels joves com de les professionals pel que fa a les discriminacions i violències que es viuen en l’oci nocturn. L’objectiu del CRISS CROSS és donar-hi la resposta adequada.”
El projecte compta de quatre fases:
- Investigació i formació: el projecte CRISSCROSS ha inclòs una fase prèvia d’anàlisi de necessitats i capacitació dels i les professionals que treballen amb adolescents i joves en la prevenció de la violència en contextos d’oci. Per fer-ho, s’han fet formacions especialitzades a una cinquantena de persones de l’àmbit educatiu i social, i també a personal que treballa a les barres de festes populars. S’ha treballat, també, en una identificació i recull de bones pràctiques en l’abordatge de la violència de gènere en espais d’oci nocturn.
- Implementació dels pilots: des del mes de maig i fins a l’octubre, quatre professionals intervindran, cada divendres, en les zones d’oci nocturn més freqüentades del municipi. Aquestes professionals estaran ubicades a un estand, on proporcionaran informació i assessorament sobre reducció de riscos i sexualitats. També es realitzaran accions itinerants accions de prevenció i sensibilització de violències en espais d’oci.
- Campanya de comunicació: conscienciar la ciutadania europea sobre la violència masclista, sexual i contra la població LGTBI en contextos d’oci. Campanya d’incidència per involucrar institucions, autoritats públiques i parts interessades per assegurar la sostenibilitat i replicabilitat de les iniciatives pilot.
- Avaluació: Totes les dades recollides durant aquests mesos es traslladaran a la Universitat de Sevilla per fer una avaluació de les intervencions i un diagnòstic de la situació actual.
El projecte, finançat per la Comissió Europea (Programa CERV), està coordinat per ABD Associació, Benestar i Desenvolupament, en col·laboració amb ACRA i Coop Lotta
(Itàlia), Universidad de Sevilla (Espanya), 4Motion ASBL (Luxemburg), HSE Health Service Executive (Irlanda), Kosmicare (Portugal), i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i de diverses entitats, com Mujeres Palante, i centres de recerca com el Grup d’Investigació de la Universitat Pompeu Fabra.
Dones i persones LGTBIQ+
La violència sexual afecta especialment les dones i la població LGBTQI+, sovint en espais d’oci i entreteniment. El consum d’alcohol i altres drogues s’utilitza com una justificació, fet que contribueix a la naturalització i legitimació d’aquestes violències, recolzant les actituds i els comportaments de culpabilització de les víctimes i actuant com un gran obstacle per intervenir en aquestes situacions.
Les dades disponibles de la UE mostren que el 9% de les dones entre 18 i 29 anys han patit violència sexual per part d’un agressor que no era la seva parella des dels 15 anys. A Espanya, segons la macroenquesta sobre violència contra les dones (2019), les dones d’entre 18 i 24 anys tenen més probabilitats de patir violència sexual per part d’un agressor que no sigui la seva parella que el tram d’edat següent (11,5% davant 8,2% a l’edat de 25-34 anys). Del total de dones que van participar a l’enquesta, el 17,8% havia experimentat aquesta agressió en llocs comuns de vida nocturna, lleure i socialització com ara discoteques, bars o pubs.
A més, l’anàlisi de casos i sentències sobre fòbia LGTBIQ+ i altres formes de discriminació indica que les agressions físiques perpetrades per homes contra homes homosexuals solen tenir lloc en espais públics a l’aire lliure o en establiments d’oci (55%).
Enfront d’aquest escenari, el projecte CRISSCROSS té com a objectiu, a partir de les experiències recollides en la implementació dels projectes pilots i les bones pràctiques identificades, elaborar un document de recomanacions polítiques que pugui servir a organitzacions i administracions per posar en marxa iniciatives de prevenció de les violències en contextos d’oci.
Trobareu més informació sobre el projecte a https://crisscrossproject.org/ca/