Sant Cugat ha aconseguit redreçar els comptes municipals en dotze mesos. Així es desprèn de la liquidació del pressupost 2024 que el govern de la ciutat ha presentat aquest matí.
Josep Maria Vallès, alcalde: “Avui donem una notícia molt important per Sant Cugat. Gràcies a la bona feina de totes les àrees implicades de l’organització hem revertit una situació molt complicada per a la ciutat. Hem passat de tenir un dèficit acumulat de 32 milions d’euros a un superàvit de més de 2 milions d’euros. Iniciem el camí per a la recuperació, per assolir el bon estat dels comptes municipals amb l’objectiu de garantir els serveis públics que la ciutadania es mereix”.
El municipi, que havia acumulat entre els anys 2022 i 2023 un dèficit agregat proper als 32 milions d’euros, tanca el 2024 amb un superàvit de 2.075.239,22€ que permet recuperar la tendència cap a l’estabilitat pressupostària.
Aquestes xifres capgiren el signe dels principals indicadors econòmics, en només un any i gràcies, sobretot, a la introducció de diverses millores en la gestió. Concretament, el de la capacitat o necessitat de finançament (superàvit o dèficit en la terminologia del Sistema Europeu de Comptes), l’estalvi net (que mesura la capacitat d’atendre les seves obligacions financeres) i el resultat pressupostari. En paral·lel, ha vist reforçat el romanent líquid de Tresoreria, moderant el seu endeutament, pagant en termini als seus proveïdors i mantenint-se dins els marges de la regla de la despesa.
Aquest balanç allibera l’Ajuntament de l’obligació legal de submissió a tutela financera de la Generalitat i dona per amortitzat el Pla de Sanejament. Després de diversos exercicis d’aturada parcial obligatòria, per tant, l’Ajuntament recupera ara la capacitat d’accedir amb normalitat a l’endeutament i d’invertir en els projectes que la ciutat necessita.
Aquests bons resultats s’han aconseguit sense apujar els impostos, sobretot millorant diversos àmbits com ara la gestió de les llicències d’obres i especialment per l’exigència d’assumpció del cost del transport públic a l’administració que té la competència legalment atribuïda, l’AMB.
Pel que fa a les despeses, ha estat necessari aplicar polítiques de contenció i reestructuració quan ha estat possible mirant d’afectar el mínim possible els àmbits crítics des del punt de vist polític i social (habitatge, drets socials, ocupació, educació, entitats, etc.).
El tinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas, ha celebrat que s’hagi assolit aquest objectiu “És un èxit enorme, molt important, més encara perquè s’ha aconseguit sense repercutir el cost en la ciutadania” . Ha alertat també que, malgrat el balanç positiu,“cal mantenir la prudència i perseverar en la contenció en els capítols de la despesa ordinària per consolidar la bona salut de l’economia municipal. El problema és estructural, no conjuntural, i requereix mesures que cal anar adoptant per garantir l’equilibri financer a curt, mitjà i llarg termini”.
En aquest sentit, el govern referma el compromís de no apujar la pressió fiscal (indicador que relaciona el creixement econòmic i la fiscalitat) en la ciutadania, empreses, negocis i entitats.
Un repte majúscul
Els tancaments de 2022 i 2023 en negatiu van situar l’Ajuntament en una situació de dèficit inèdita. El govern es va proposar un repte molt difícil: capgirar els comptes ja des de 2024, és a dir, intentar tancar ja en positiu l’exercici 2024 per sortir del pla de sanejament al més aviat possible i avançar en la normalització de la situació. En només un any s’ha reduït el deute en més de 9 milions d’euros, reduint la taxa d’endeutament en un 11,9% respecte al 2023.
El desajust en l’economia municipal ha tingut com a conseqüència legal el sotmetiment dels comptes públics a la tutela financera de la Generalitat i l’elaboració d’un pla de sanejament. Una de les principals implicacions és que l’Ajuntament no s’ha pogut endeutar i, per tant, mantenir una política normal en l’àmbit de les inversions.
L’Ajuntament confia a consolidar aquesta tendència en positiu en els propers exercicis per recuperar l’equilibri al pressupost corrent i generar prou superàvit per fer front al servei el deute (amortització i interessos) i poder rellançar així les inversions a la ciutat.