Els panellets són una part essencial de la tradició de la castanyada, especialment durant la festivitat de Tots Sants d’aquest 1 de novembre, però a les pastisseries Sàbat de la nostra ciutat ja els podem trobar des de fa unes setmanes. No està clar quin és l’origen dels panellets, però una de les teories més esteses ens parla de la seva connexió amb les ofrenes dels rituals fúnebres religiosos del segle XVIII. Al preparar-se amb ingredients de llarga conservació, com el sucre i els fruits secs, i al ser un producte energètic, era un aliment útil per als viatgers i pelegrins que es desplaçaven llargs camins per assistir a les cerimònies.
Des d’aleshores, els canvis en la societat i la influència de noves tendències culinàries ha influït molt en els panellets i cada generació ha adaptat les receptes als seus gustos i necessitats. Avui en dia s’ha reduït molt la quantitat de sucre d’aquests dolços i s’han creat molt sabors més enllà dels de pinyons, però sempre mantenint viu l’esperit d’aquests dolços típics de la nostra tardor.
Trobareu les pastisseries Sàbat al c/ Santiago Rusiñol 46 i a la Rambla Ribatallada, 8 de Sant Cugat.